Paskelbta: 10 liepos, 2019

Interaktyvus edukacinis projektas „prakalbino“ Lietuvos zoologijos sodo gyvūnus

Kodėl žirafų toks ilgas kaklas, o pelėdos galvas gali pasukti net 270 laipsnių kampu? Kuo minta raganosės iguanos ir kiek kilometrų per dieną gali nubėgti nenuilstantieji arktiniai vilkai? Kaune įskūrusio Lietuvos zoologijos sodo lankytojams, norintiems pažinti unikalų gyvūnijos pasaulį, tikriausiai ne kartą yra kilę tokių ar panašių klausimų. Lietuvos zoologijos sodas turi džiugių žinių gyvūnų mylėtojams, nes nuo šio ketvirtadienio prasideda interaktyvus edukacinis projektas „Prakalbink zoologijos sodo gyvūnus“.

Zoologijos sodo lankytojai savo išmaniųjų telefonų pagalba, nuskenavę specialų QR kodą, atsidurs Facebook „Messenger“ programėlėje, kur su jais pokalbį pradės žirafos, raganosės įguanos, arktiniai vilkai ir baltosios pelėdos. „Sulaukus užklausos su pasiūlymu prakalbinti zoologijos sodo gyvūnus, labai apsidžiaugėme, o tuo pačiu ir susimąstėme, kaip tai būtų galima padaryti įdomiai ir interaktyviai. MB „Colifa“ pristačius demonstracinę versiją su ruoniu Kajumi, likome sužavėti informacijos pateikimo forma ir paprastu naudojimo būdu – pokalbiai su gyvūnais vyksta tiesiog Facebook „Messenger“ programėlėje. Juk Facebook ir „Messenger“ tapo neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi, šių programų pagalba bendraujame su artimaisiais, o nuo šiol, lankantis zoologijos sode, bus galima bendrauti ir su gyvūnais“, – džiaugėsi Komunikacijos ir edukacijos skyriaus vedėja Lina Gediminė.

„Vaikštinėjant su šeima Lietuvos zoologijos sode, kilo noras daugiau sužinoti apie gyvūnus, ne tik moksliškai, bet ir paprastąja „žmogiškąja“ kalba. Kadangi mūsų įmonė kuria susirašinėjimo robotus – chatbot ir panaudojant šią technologiją jau „prakalbinome“ automobilius, pagalvojau – o kodėl, nebūtų galima „prakalbinti“ ir gyvūnų? Gyvūnų „prakalbinimui“ panaudojome chatbot – susirašinėjimo robotą, susietą su Facebook „Messenger“ programėle. Bendravimas su gyvūnu prasideda tada, kai lankytojas, priėjęs prie gyvūno voljero, nuskenuoja ant specialios lentelės esantį QR kodą. Nuskenavus šį kodą, pokalbis atidaromas per „Messenger“ programėlę ir paspaudus „Pradėti“ (angl. „Get started“) mygtuką, prasideda pokalbis“ – apie edukacinio projekto idėją pasakojo MB „Colifa“ direktorė Evelina Čiurlionė.

Kadangi įmonėje „Colifa“ dirba Lietuvos zoologijos sodo gyvūnus ir Kauno miestą mylintys žmonės, MB „Colifa“ šį projektą nusprendė įgyvendinti iš savo finansinių resursų bei padovanoti interaktyvų gyvūnų pažinimo džiaugsmą Lietuvos zoologijos sodo lankytojams, kurie gyvūnus galės kalbinti net iki spalio pabaigos. Visi gyvūnų mylėtojai, kalbinantys gyvūnus, kiekvieną savaitę turės galimybę laimėti ir „Kaunakiemio pramogos“ įsteigtus prizus į „Rio areną“, „Vilko kartodromą“, „KA-RINGAS lazerių erdves“ bei „DP60 pabėgimo kambarį“. Iš viso, per 14 projekto savaičių, burtų keliu bus išrinkti 56 gyvūnus kalbinę lankytojai, kuriems atiteks kvietimai į minėtas pramogų erdves. Daugiau informacijos, kaip prakalbinti žirafas, iguanas, arktinius vilkus ir baltąsias pelėdas adresu www.zoosodas.lt.