Rausvųjų pelikanų šėrimas

„Kai atėjau dirbti į paukščių skyrių 1991 metais, skyriuje buvo tik du suaugę paukščiai. Sodui buvo aktualu išauginti kur kas gausesnį pelikanų būrį, todėl šie paukščiai 1994 metais buvo perduoti Čekijos zoologijos sodui veisimo tikslais. 1995 metais iš šio zoologijos sodo gavome keturis jauniklius, 3 patinus ir vieną patelę, o 1996 metais atvyko dar dvi jauniklės patelės. Toks paukščių būrys tapo perspektyvus ir drauge su skyriuje dirbančiais specialistais pradėjome ilgą ir sunkią šių paukščių veisimo programą", – teigė gyvūnų prižiūrėtoja.

  • Šiuo metu Lietuvos zoologijos sode gyvenantį rausvųjų pelikanų pulką su naujuoju vasaros sezono jaunikliu sudaro 11 pelikanų. Ši rūšis Lietuvos zoologijos sode gyvena nuo 1979  metų – tais metais rausvųjų pelikanų kolekciją tesudarė keli paukščiai. 
  • Tik 2002 metais lapkričio mėnesio pradžioje, valant voljerą, pelikanų žiemojimo patalpose prižiūrėtojas rado sudaužytą kiaušinį. Tai buvo pirmasis ženklas, kad paukščiai pasiruošė vesti jauniklius.
  • Norint, kad šie paukščiai perėtų, būtina parūpinti šiaudų, kad paukščiai galėtų statyti lizdus. Zoologijos sode auginami pelikanų jaunikliai yra inkubuojami. Vietoje iš lizdų paimtų kiaušinių, paukščiams padedami mediniai kiaušinių muliažai.
  • 2005-01-27 po ilgų tyrimų ir bandymų buvo sulauktas pirmas pelikanų jauniklis Lietuvos zoologijos sode. 2006 metais jauniklis, vardu Dudis, išvyko į Klaipėdos „Minizoo“. Nuo 2006 metų zoologijos sodas Kaune sėkmingai vykdo rausvųjų pelikanų priežiūrą, kasmet sulaukiant bent vieno jauniklio. 
  • Žinoma, kad nelaisvėje rausvieji pelikanai gali išgyventi iki penkiasdešimt metų. Šie paukščiai gyvena ramiose sekliose jūrų įlankose ir upių deltose, apaugusiose nendrėmis, švendrais ir meldais. Lytiškai subręsta 3–4 gyvenimo metais. Poras sudaro visam gyvenimui. Peri įvairaus dydžio kolonijomis. Jų lizdai – didžiuliai ~1,8 m pločio statiniai, sukrauti iš sausų nendrių, švendrų ir meldų.
  • Pelikanai deda 2–4 baltai rusvus kiaušinius, kuriuos pasikeisdami peri patinas ir patelė 29–30 dienų. Rausvasis pelikanas yra didesnis už gulbę. Patinai sveria 9–15 kg, o patelės – 5–9 kg. Skrisdami, panašiai kaip garniai, suriečia kaklą ir pritraukia snapą. Pagrindinis pelikanų maistas yra įvairios žuvys. Vienas paukštis per dieną jų gali sulesti apie 1,5 kg. Tai puikūs žvejai. Išsirikiavę pusračiu jūros įlankoje ar upės žiotyse varo žuvis į seklumą ir čia jas žvejoja.

Kiti gyvūnų pristatymai