Stumbrų pristatymas

Šie Lietuvos miškų milžinai nuo seno žavėjo žmones savo didžiule jėga ir stiprybe. Šiandien – stumbrai žinomi kaip viena iš nykstančių gyvūnų rūšių mūsų šalyje. Turime gerbti gamtą ir drauge stengtis, kad šie žavūs milžinai išliktų.

  • Stumbras – jaučių pošeimio dykaragis žinduolis. Artimas Amerikos bizonui, su kuriuo lengvai kryžminasi. Stumbro ragai, palyginus su kūno dydžiu, labai menki, mažiausi iš bizonų genties jaučių.
  • Šie gyvūnai turi tankų kailį ir šeriasi vidutiniškai net 200 dienų per metus. Stumbrai yra labai draugiški bandos gyvūnai – patinai gina ir saugo pateles, o patelės prižiūri viena kitos vaikus, pasidalindamos „auklių“ vaidmenimis.
  • Kitaip, negu įprasta gyvūnų pasaulyje, bandai vadovauja stumbrė. Tai gyvūnai, laisvėje neturintys priešų – vienintelė grėsmė jam – žmogus. Senovėje jie buvo paplitę visoje Pietų ir Vidurio Europoje, o taip pat ir Lietuvoje.
  • Jų paplitimas ėmė sparčiai mažėti didėjant gyventojų skaičiui. Be to, stumbras buvo svarbus medžioklės objektas.
  • Didžiųjų žvėrių medžiokles rengdavo didysis kunigaikštis karaliaus įsakymu, taip pat daug stumbrų buvo sumedžiota kariuomenei maitinti prieš Žalgirio mūšį. Visiškai stumbrai buvo išnaikinti tarpukario laikotarpiu.
  • Tačiau dėka zoologijos sodų, kuriuose dar buvo išlikę grynakraujų gyvūno atstovų, buvo atkurta šiandieninė stumbrų populiacija. Didžiuojamės, jog šiandien Lietuvoje turime dideles stumbrų bandas.

Kiti gyvūnų pristatymai