Barsukas

Meles meles
Būrys PLĖŠRIEJI Vada 2–4 jaunikliai
Šeima KIAUNINIAI Nėštumas 270 dienų
Gyvena 10–12 metų (laisvėje), iki 16 metų (nelaisvėje) Svoris 8–24 kg
Paplitimas beveik visoje Europoje, išskyrus pačią jos šiaurę. Rytinė jų arealo paplitimo riba Volgos upė ir nuo jos link Baltosios jūros.
Minta smulkiais žinduoliais: mėgsta kiškius, kurmius ir pelinius graužikus, ypač jų jauniklius, vabzdžius, sraiges ir varliagyvius. Savo maisto racioną jis paįvairina šaknimis, augalais, sėklomis, uogomis ir vaisiais. Jis mielai  pasmaguriauja ir paukščių kiaušiniais.

Biologija. Retai sutinkamas barsukas tik sutemus išlenda iš urvo, kurį savo aštriais nagais išsirausia iki 5 m gylio. Kartais šiame koridorių ir kambarėlių labirinte, turinčiame iki 50 išėjimų gyvena keletas barsukų šeimynų. Barsukas, nešantis šviežių lapų ar samanų lizdui iškloti, laiko jas priekinėmis letenomis ir smakru, o į urvą lenda atbulomis. Didžiausioje šienu ir lapais išklotoje kameroje miega barsuko vaikučiai. Senosios veisimosi kameros nuolat keičiamos naujomis. Šie gyvūnai didžiąją gyvenimo dalį praleidžia savo urvuose, todėl jo gyvenimo būdas dar mažai žinomas. Barsukai labai švarūs gyvūnai, netoli urvo ant žemės statosi „tualetus“. Jei lapė ar usūrinis šuo užteršia barsuko urvą ir jo aplinką, šis palieka savo buveinę ir apsigyvena kitoje vietoje. Viename urve gali gyventi apie 15 barsukų. Šeimos galva yra stiprus patinas – vadas, kuris veja šalin svetimus barsukus, kai tie per daug prisiartina prie urvo. Šeimos nariai skiria vieni kitus iš kvapo, kurį skleidžia prakaito liaukos. Ieškodamas maisto barsukas nueina labai toli, be to, jis visuomet eina tais pačiais takeliais. Jei teritorijoje gausu maisto, barsukas vaikštinėja 2 km spinduliu.