Palšasis grifas

Gyps fulvus

Būrys:

Plėšrieji

Šeima:

Vanaginiai

Buveinė: stepės, pusdykumės ir kalnai (įvairiuose aukščiuose), plynaukštės, krūmynai, pievos, dažniausiai šiltame klimate, bet taip pat ir atšiauresnėmis šalčio, lietaus, rūko ir sniego sąlygomis, kur užtikrintos palankios veisimosi ar maitinimosi sąlygos.

 

Kūno ilgis 93-122 cm, patinai sveria 6,5-11,3 kg, sparnų plotis: 2,3-2,8 m.

Gyvena:

30 metų

Sveria:

6,2-10,5 kg

Peri abu tėvai. Išsiritęs jauniklis yra labai silpnas, su mažais pūkais, sveria apie 170 gramų. Monogamai, poros ryšiai dažnai trunka visą gyvenimą. Aplink lizdavietes uolose vyksta gražūs piršlybų skrydžiai. Grifai veisiasi kolonijomis, kuriose paprastai yra nuo 15 iki 20 porų, bet kartais ir iki 150 porų. Lizdą jie stato ant skardžio uolos ertmėje arba ant saugios atbrailos, kur žmogus sunkiai pasiektų, naudodami 1-2 cm skersmens pagaliukus, smulkesnes šakeles, žoles.

Dėtis:

1, retai - 2 kiaušiniai

Inkubacinis periodas:

52-60 dienų

Mitas, kad šie paukščiai platina įvairiausias ligas. Grifai yra svarbi ekositemos dalis, sulesantys kritusių, irti bei gesti pradėjusių gyvūnų kūnus, kurių joks kitas gyvis liesti nenori. Taip jie atlieką didžiulę paslaugą gamtai, sunaikindami ir galimą infekcijos šaltinį, su visomis pavojingomis bakterijomis, kurios stiprioje grifo skrandžio rūgštyje miršta ir yra neutralizuojamos. Paplitimas: Eurazija, Šiaurės Afrika.

Buveinė: stepės, pusdykumės ir kalnai (įvairiuose aukščiuose), plynaukštės, krūmynai, pievos, dažniausiai šiltame klimate, bet taip pat ir atšiauresnėmis šalčio, lietaus, rūko ir sniego sąlygomis, kur užtikrintos palankios veisimosi ar maitinimosi sąlygos.

 

Kūno ilgis 93-122 cm, patinai sveria 6,5-11,3 kg, sparnų plotis: 2,3-2,8 m.

Gyvena:

30 metų

Sveria:

6,2-10,5 kg

Peri abu tėvai. Išsiritęs jauniklis yra labai silpnas, su mažais pūkais, sveria apie 170 gramų. Monogamai, poros ryšiai dažnai trunka visą gyvenimą. Aplink lizdavietes uolose vyksta gražūs piršlybų skrydžiai. Grifai veisiasi kolonijomis, kuriose paprastai yra nuo 15 iki 20 porų, bet kartais ir iki 150 porų. Lizdą jie stato ant skardžio uolos ertmėje arba ant saugios atbrailos, kur žmogus sunkiai pasiektų, naudodami 1-2 cm skersmens pagaliukus, smulkesnes šakeles, žoles.

Dėtis:

1, retai - 2 kiaušiniai

Inkubacinis periodas:

52-60 dienų

Mitas, kad šie paukščiai platina įvairiausias ligas. Grifai yra svarbi ekositemos dalis, sulesantys kritusių, irti bei gesti pradėjusių gyvūnų kūnus, kurių joks kitas gyvis liesti nenori. Taip jie atlieką didžiulę paslaugą gamtai, sunaikindami ir galimą infekcijos šaltinį, su visomis pavojingomis bakterijomis, kurios stiprioje grifo skrandžio rūgštyje miršta ir yra neutralizuojamos. Paplitimas: Eurazija, Šiaurės Afrika.

This site is registered on wpml.org as a development site.