Anubis

Papio anubis
Būrys PRIMATAI Vada 1, rečiau 2 jaunikliai
Šeima ŠUNBEŽDŽIONĖS Nėštumas 6–7 mėnesiai
Gyvena iki 30 metų Svoris 
Paplitimas gyvena Afrikoje nuo Gvinėjos iki Etiopijos.
Minta minta įvairiu augaliniu maistu, vabzdžiais, ropliais, paukščių kiaušiniais.

Biologija. Gyvena Afrikoje nuo Gvinėjos iki Etiopijos. Minta įvairiu augaliniu maistu, vabzdžiais, ropliais, paukščių kiaušiniais. Sveria iki 30 kg. Nėštumas – 6–7 mėnesiai. Gimsta vienas, labai retai du jaunikliai. Subręsta 3–4 metų. Nelaisvėje gyvena iki 30 metų. Visą dieną praleidžia ant žemės, ieškodami maisto. Miega sulipę į medžius, prigludę vienas prie kito. Paprastai nakvoja vienoje, toje pačioje vietoje. Bandą sudaro suaugęs patinas, kelios patelės, vaikai ir jau paaugę jaunikliai. Laikosi griežtų savitarpio bendravimo normų. Bandoje vaikai ir jų motinos pakyla hierarchijos laiptais – jiems tenka daugiau maisto, juos labiau saugo ir globoja. Paaugliams – sunkiau, nes tenka patiems išsikovoti vietą bandoje.