Azijinis asilas

Equus hemionus kulan
Būrys NEPORAKANOPIAI Vada 1 jauniklis
Šeima ARKLINIAI Nėštumas 11 mėnesių
Gyvena 14 metų laisvėje, apie 25 metus nelaisvėje Svoris 120–127 kg
Paplitimas Vidurinė Azija.
Minta vietiniais augalais, maistui nereiklūs.
Statusas Tarptautinėje raudonojoje knygoje kritiškai nykstantis

Biologija. Gyvena dykumose ir pusdykumėse, tiek lygumose, tiek ir kalvotose vietovėse. Kulanai labai sumanūs gyvūnai! Kulanai kanopomis kasa duobes sausų upių vagose, kad pasiektų požeminį vandenį. Šiomis vandens duobėmis vėliau naudojasi ir kiti gyvūnai. Per dieną kulanai suvartoja daug vandens, dėl to gyvendami dykumose nuo vandens šaltinio jie nenutolsta daugiau nei per 30 km. Turkmėniniai kulanai arba azijiniai asilai puikiai prisitaikę išgyventi ekstremaliomis sąlygomis. Jiems nebaisūs temperatūrų svyravimai nuo -40° C iki +40°C. Dėl šios savybės turkmėninius kulanus lauko voljere išvysti galite ištisus metus. Kulanai tai pat neišrankūs pašarui, laukinėje gamtoje jie minta vietiniais augalais, maistui nereiklūs. Sveria 120–127 kg. Nėštumas trunka 11 mėnesių. Gimsta 1 jauniklis. Subręsta 2–3 metų. Gyvena iki 20 m. Turkėminiai kulanai - stiprūs, ištvermingi ir labai greiti gyvūnai. Gali bėgti iki 70 km/val. greičiu. Turkmėniniai kulanai į tarptautinę raudonąją knygą įrašyti, kaip kritiškai nykstanti rūšis. Manoma, kad šiandien kulanai paplitę tik trijuose procentuose savo istorinės paplitimo teritorijos. Jų populiacijai atkurti vykdomi įvairūs veisimo projektai.