Javinis ryžinukas

Padda oryzivora
Būrys ŽVIRBLINIAI Dėtis 3–5 kiaušiniai
Šeima ASTRILDINIAI Inkubacinis periodas 13–15 dienų
Gyvena nelaisvėje apie 10 metų Svoris 22–27 g
Paplitimas Indonezijos salose: Sumatroje, Sulavesi, Kalimantane, Filipinuose, Taivanyje, Fidži. Taip pat dalis šių paukščių gyvena ir žemyne, Malaka pusiasalyje, Indokinijoje. 
Minta įvairių žolių sėklomis, ryžiais, kukurūzais, smulkiais vabzdžiais. Kai subręsta grūdinių kultūrų derlius, ryžinukai didžiuliais būriais skrenda į kultūrų pasėlius, kur sunaikina didelę derliaus dalį. 

Biologija. Gamtoje ryžinukai gyvena vietovėse, apaugusiose žolėmis, retais krūmais, prie nedidelių retmiškių. Tačiau vystantis žemdirbystei, plečiantis kultūrų plantacijoms ėmė plėstis ir šių paukštelių gyvenamų vietų ribos. Kultūriniame landšafte jie sutinkami dažniau, nei žmogaus veiklos nepaliestose vietose. Ryžinukas tapo jaukiu naminiu paukšteliu, yra išvesta keletas spalvinių mutacijų (kakavinė, sidabrinė, pastelinė, balta), tačiau gražiausia ir dažniausiai laikoma yra natūrali forma. Patinai nuo patelių beveik nesiskiria. Patinų galva ir snapas yra didesni, jų snapo ir akių apvadų spalva intensyvesnė nei patelių.