Paprastoji šiaurinė tupaja

Tupaia belangeri
Būrys  MEDLAPINIAI KIRSTUKAI                                  Jauniklių skaičius 1–5 jaunikliai, dažniausiai – 2
Šeima TUPAJINIŲ Inkubacijos trukmė ~90 parų
Gyvena ~3 metus, nelaisvėje iki 12 metų Svoris ~70 g
Paplitimas šiaurinė Indijos dalis, Kinija, Sumatra, Filipinų salynas.
Minta vabzdžiais, graužikų jaunikliais, saldžiais vaisiais, daržovėmis.

Biologija. Žodis Tupaja yra kilęs iš malajų kalbos žodžio „tupai“, kuris reiškia voverę. Išties šie gyvūnai išvaizda ir aktyvumu labai panašūs į mūsų visų gerai žinomas voveres. Jaunikliai gimsta akli, pliki, kaip graužikų. Tačiau daugeliu požymių panašūs į primatus. Šie gyvūnai yra jungiamoji grandis tarp graužikų ir primatų. Paprastosios šiaurinės tupajos paplitusios šiaurinėje Indijos dalyje, Kinijoje, Sumatroje ir Filipinų salyne. Gyvena žemesniuose miško sluoksniuose, kur minta vabzdžiais, uogomis ir kitu rastu ėdesiu. Tačiau šie gyvūnai yra nepaprastai geri laipiotojai, todėl juos galima rasti ir medžių viršūnėse. Apie plėšrūnų pavojų tupajos vieną kitą įspėja skleisdamos aukšto garso garsus. Dėl nedidelio šių gyvūnėlių dydžio ir jų aktyvumo dienos metu, tupajos yra medžiojamos įvairių gyvūnų: paukščių, gyvačių ir įvairių mėsėdžių žinduolių.