Himalajinis fazanas

Catreus wallichii
Būrys VIŠTINIAI PAUKŠČIAI Dėtis 9–12 kiaušinių
Šeima FAZANINIAI Perėjimo trukmė 26 dienos
Gyvena  Svoris 1250–1800 g (patinų), 900–1360 g (patelių)
Paplitimas Pakistanas, Indija, Nepalas.
Buveinė Vakarų Himalajų kalnų papėdės, apaugusios miškais ir krūmais,  1200–3250 m virš jūros lygio.
Minta  įvairiais vabzdžiais ir jų lervomis, sraigėmis, kirminais, augalų lapais, sėklomis, uogomis, šakniavaisiais. 

Biologija. Daugelis Azijoje gyvenančių fazanų rūšių yra prie išnykimo ribos dėl jų gyvenamųjų vietų naikinimo ir medžioklės. Himalajinis fazanas yra ne išimtis. Himalajuose nuo šiaurės vakarinių Pakistano rajonų iki Nepalo centrinių rajonų ši rūšis buvo plačiai paplitusi, nors ir dideliu skaitlingumu nepasižymėjo. Dabar laisvėje tai nykstanti rūšis. Pakistane paskutinį kartą matyti šie paukščiai 1977 metais. Labai sumažėjo šių paukščių skaičius šiaurės Indijoje ir Nepale. Iš viso dabar pasaulyje suskaičiuojama ne daugiau kaip 5000 individų. Kad išsaugoti šią rūšį Indijoje 1971 ir 1973 metais vietovėse, kur ankščiau gyveno himalajiniai fazanai, buvo išleista 24 poros šių paukščių į prie Šimlos miesto esantį rezervatą. Pakistane buvo pastatyti voljerai jų veisimui nelaisvėje ir 1978–1979 metais iš Didžiosios Britanijos atvežti 453 kiaušiniai buvo perinami inkubatoriuose, taip pat 1983 metais – 300 kiaušinių. Iš jų išsirito ir išaugo apie pusę jauniklių, kurie buvo paleisti į laisvę. Jų arealas – Himalajai. Gyvena Himalajų kalnų papėdėse, apaugusiose miškais ir krūmais, 1200–3250 m virš jūros lygio. Patinų kūno ilgis nuo 90 iki 120 cm, o patelės žymiai mažesnės – 61–76 cm. Veisimosi periodas prasideda balandžio pabaigoje ir tęsiasi iki birželio pradžios. Lizdai ant žemės. Dėtyje 9–14 kiaušinių, kuriuos peri apie 26 dienas. Jaunikliais rūpinasi abu poros nariai. Jiems būdinga monogamija ne tik laisvėje, bet ir zoologijos soduose bei veislynuose. Nelaisvėje žmonės šiuos paukščius laiko jau apie 100 metų ir jie neblogai veisiasi. Šiuo metu nelaisvėje yra laikoma daugiau kaip 800 šių paukščių. Jaunikliai subręsta jau sekančiais gyvenimo metais.