Juodoji gulbė

Cygnus atratus
Būrys ŽĄSINIAI PAUKŠČIAI Dėtis 5–6 kiaušiniai
Šeima ANTINIAI Perėjimo trukmė 35–48 dienos
Gyvena ~ 40 metų Svoris 3,7–8,7 kg
Paplitimas Australija, Tasmanija.
Buveinė upės, ežerai, pelkės, sūraus vandens telkiniai.
Minta minta vandens augalais, dumbliais, kartais vabzdžiais.

BiologijaPrieš atrasdami Australiją, europiečiai buvo įsitikinę, kad visos gulbės yra baltos. Juodosios gulbės atradimas buvo įdomus netikėtumas kai kuriems tų laikų ornitologams. Iki europiečių atvykimo juodosios gulbės buvo plačiai paplitusios visame Australijos žemyne. Naujakuriams pradėjus jas medžioti, jų skaičius žymiai sumažėjo. Tik susirūpinus šių paukščių apsauga, jų populiacija pradėjo didėti. 1864 metais juodoji gulbė buvo introdukuota Naujojoje Zelandijoje. Į Europą šie paukščiai buvo atvežti XVIII amžiaus viduryje. Ilgą laiką Anglijoje juos laikė nelaimės pranašais. Šio įsitikinimo priežastis buvo juodos paukščių plunksnos. Dabar juodosios gulbės sutinkamos daugelyje Europos poilsio parkų ir zoologijos sodų, taip pat puošia privačias sodybas. Australijoje tai vienintelė gulbių rūšis, kuri nemigruoja iš savo tėvynės – Australijos. Kartais pavasarinių migracijų metu šie paukščiai atskrenda į Lietuvą iš vakarų Europos su kitomis gulbių rūšimis. Tačiau tai būna iš nelaisvės pasprukę paukščiai.