Kaliforninė putpelė

Callipepla californica
Būrys VIŠTINIAI PAUKŠČIAI Vada 6–28 kiaušiniai
Šeima NAUJOJO PASAULIO PUTPELĖS Perėjimo trukmė 22–23 dienos
Gyvena  apie 7 metus Svoris / kūno ilgis 140–230 g / 24–27 cm
Paplitimas Vakarinė JAV pakrantė.
Buveinė kanjonų slėniai su upeliais, miškais, pievomis.
Minta augalų (snapučių, dobilų, liucernos, lubinų) sėklomis, vaisiais, uogomis, vabzdžiais.

Biologija. Geografinis paplitimas Vakarų Jungtinės Valstijos, nuo Kalifornijos į mažą Vakarų Nevados ir Pietų Oregono grafysčių dalį. Kaliforninė putpelė yra laikoma naminiu gyvūnėliu ir išplitusi į kitas sritis: Šiaurės Nevadą, Naująją Meksiką, Havajus, Jutą, Britų Kolumbiją, Čilę, Naująją Zelandiją. Kaliforninė putpelė gyvena atvirose miškingose vietovėse, tankiose prieškalnėse, slėniuose netoli priemiesčių, žemės ūkio paskirties valdose. Patinai nuo patelių skiriasi savo išvaizda, yra kiek didesni ir sunkesni už pateles, turi tamsiai rudą „kepurėlę“ ir juodus skruostus. Patelės plunksnos yra pilkšvos ir išmargintos juodais ruoželiais. Abu ant kaktos turi į priekį nulinkusį kuodelį iš 6 plunksnų, patino jis juodos spalvos, patelės – rudos. Kūno svoris 140–230 g. Patelės kiaušinius deda gegužės–birželio mėnesį, peri 22–23 dienas. Vadoje gali būti 6–17 jauniklių. Jei žūsta patelė, kiaušinius baigti perėti gali patinas. Veisiasi vieną kartą metuose. Gyvena nedidelėse socialinėse grupėse po 25–40 vnt. Gali susiburti į būrius iki 1000 vnt., bet prasidėjus perėjimo sezonui būrys skyla į mažesnius pulkelius. Šeimos augindamos jauniklius vengia konfliktų ir peštynių. Nėra aktyvūs paukščiai įveikdami didelius atstumus, gali judėti apie 27 km spinduliu. Skridimo greitis apie 19 km/h. Maistą renka ant žemės. Lesa įvairių lapinių augalų sėklas, vaisius, uogas, vabzdžius. Nakvynės vietas pasirenka medžiuose. Saulėtomis dienomis labai mėgsta maudytis saulės voniose išsirausę duobutes smėlyje. Gyvenimo trukmė vidutiniškai 7 metai.