Mėlynkaktė amazonė

Amazona aestiva
Būrys PAPŪGINIAI Dėtis 3–5 kiaušiniai
Šeima PAPŪGOS Inkubacinis periodas 27–29 dienos
Gyvena 40–50 ir daugiau metų Svoris 400–480 g
Paplitimas tropiniuose Brazilijos, Argentinos, Paragvajaus miškuose.
Buveinė miškingos vietovės, palmių giraitės arba atviros savanos su miškų masyvais, prie paruoštų žemdirbystei žemės plotų.
Minta įvairių rūšių sėklomis ir grūdais, riešutais, vaisiais, uogomis, daržovėmis, skabo medžių pumpurus, žievę, žiedus, lapus.
Biologija. Amazonės gana lengvai išmoksta įvairių triukų, mėgdžioti aplinkos garsus, žmonių kalbą. Poravimosi metu amazonės gali tapti agresyvios. Taip pat gali elgtis ir jauniklių auginimo metu. Šios amazonės yra įprasti savo gimtinei paukščiai, tačiau dėl masinio gaudymo prekybai yra arti nykimo ribos rūšis ir įtraukta į II CITES priedą. Patinai nesiskiria nuo patelių savo išvaizda, lytį nustato kraujo DNR tyrimas.