Naminė pelėda

Strix aluco
Būrys PELĖDINIAI PAUKŠČIAI Dėtis 4–6 kiaušiniai
Šeima PELĖDINIAI Inkubacinis periodas 18 dienų
Gyvena ~ 21 metai (laisvėje), ~ 27 metai (nelaisvėje) Svoris ~ 420 g (patinai), ~ 520 g (patelės)
Paplitimas Eurazijoje arealas pertrauktas. Vakarinėje jo dalyje – nuo Atlanto iki Volgos vidurupio, pietinio Uralo, vakarinės Kaspijos pakrantės. Šiaurėje arealas siekia Irtyšiaus ir Kamos vidurupius, Onegos ežerą, Bosnijos įlanką. Pietuose – Mažąją Aziją, Viduržemio jūros pakrantes. Rytinėje – nuo Syrdarjos aukštupio iki Korėjos pusiasalio; šiaurėje iki Tian Šanio, šiaurės rytų Kinijos, pietuose – iki pietinės Kinijos, Birmos, Pakistano. Tai pat gyvena šiaurės vakarų Afrikoje.
Buveinė senuose įvairaus tipo miškuose, parkuose, sodybų ir miestų želdynuose, pastatuose.
Minta smulkiais peliniais graužikais, žiurkėmis, kurmiais, voverėmis, šermuonėliais, kiškiais, kovais, kėkštais, varnomis. Tai pat amfibijomis ir vabalais.