Palšasis grifas

Gyps fulvus
Būrys PLĖŠRIEJI PAUKŠČIAI Dėtis 1 (retai 2) kiaušiniai
Šeima VANAGINIAI Perėjimo trukmė 47–54 dienos
Gyvena ~ 55 metus (nelaisvėje) Svoris 6,2–10,5 kg (patinai), 6,5–11,3 kg (patelės)
Paplitimas Eurazija, Šiaurės Afrika.
Buveinė stepės, pusdykumės ir kalnai.
Minta laukinių ir naminių kanopinių gyvūnų dvėseliena.

Biologija. Ši rūšis Lietuvos zoologijos sode buvo nuo pat jo atidarymo pradžios, t. y. nuo 1938 m. liepos 1-os dienos. T. Ivanausko žiniomis (1959 metų), netoli Klaipėdos 1929 m. gegužės 6 d. kopose aptiktas išbadėjęs grifas, dar du paukščiai 1936 m. birželio pradžioje sugauti Raseinių rajone. Apie vėlesnį šių paukščių apsilankymą Lietuvoje žinių nėra. Tai didelis, nevikrus, kalakuto dydžio paukštis. Ypač krinta į akis platūs ir ilgi sparnai (iki 2,8 m pločio), ant galvos vietoj plunksnų auga pūkai. Paplitęs Eurazijoje ir Šiaurės Afrikoje. Tai tipiškas nekrofagas, t. y. minta laukinių ir naminių kanopinių gyvūnų dvėsena, taip atlikdamas sanitaro vaidmenį. Prie kritusio gyvūno susirenka dideliais pulkais. Peri kalnų, stepių ir pusdykumių zonose. Lizdavietėms pasirenka atviras vietoves, kad galėtų netrukdomas pakilti ir nusileisti. Peri nedidelėmis kolonijomis arba pavieniui. Poros dažniausiai pastovios. Yra žinoma, kad nelaisvėje palšasis grifas sulaukė 55 metų amžiaus.