Paprastoji zebrinė amadina

Taeniopygia guttata
Būrys ŽVIRBLINIAI Dėtis 3–6 kiaušiniai
Šeima ASTRILDINIAI Inkubacinis periodas 13 dienų
Gyvena 2–3 metus laisvėje, 5–7 metus nelaisvėje Svoris 12 g
Paplitimas Zebrinė amadina buvo sutinkama tik centrinėje Australijos dalyje. Tačiau šiai daliai yra būdingos didelės sausros, kurios privertė amadinas plisti į kitas teritorijas. Šiuo metu tai yra labiausiai šalyje paplitusi audėjų rūšis. Tačiau zebrinė amadina nesutinkama ten, kur yra dideli miškų masyvai, taip pat prie vandenyno esančiose vietovėse.
Minta Minta įvairios brandos laukinių augalų sėklomis ir grūdais, kuriuos renka nuo žemės arba išsilukštena. Taip pat pasmaguriauja vaisiais, uogomis, lapais, vegetatyvinėmis augalų dalimis. Gyvūninis maistas – vabzdžiai. Maitintis skrenda visu būriu, pasisotinę lekia gerti vandens ir maudytis.

Biologija.   Abu poros nariai dalyvauja kraunant lizdą. Patinas rūpinasi statybine medžiaga, kaskart atnešdamas po vieną sausą žolytę, o patelė iš jų suka lizdelį. Sukrautas lizdas primena tuščiavidurį kamuolį su įėjimu iš šono. Vidus būna išklotas minkštesne žole, gyvūnų vilna, plunksnomis ir pūkais. Pūkus dažniausiai renkasi baltos spalvos ir skrenda jų ieškoti ne vieną kilometrą. Patinas ir patelė lygiomis teisėmis peri sudėtus kiaušinius, pakeisdami vienas kitą kas 1,5–2 val. Paukšteliai dažnai keisdami vienas kitą kartais net nesulaukia „pamainos“ ir purpteli nuo dėties, skubėdami palesti ar tiesiog pailsėti, pabendrauti su kaimynais.