Povas paprastasis

Pavo cristatus
Būrys VIŠTINIAI PAUKŠČIAI (GALLIFORMES) Dėtis vidutiniškai 5 kiaušiniai
Šeima FAZANINIAI (PHASIANIDAE) Perėjimo trukmė 27–29 dienos
Gyvena ~ 10–18 m  Svoris / kūno ilgis 2,7–6,0 kg / 100–125 cm
Paplitimas Indija, Šri Lanka, Nepalas, Butanas, Pakistanas, Bangladešas.
Minta augalų lapais, žiedais, šakniavaisiais, sėklomis, įvairiais grūdais, riešutais, vabzdžiais ir jų lervomis.

Biologija. Buveinė: 900–1200 m virš jūros lygio esantys atogrąžų miškai, kur vyrauja lapuočiai, pievos, dirbamos žemės arti gyvenviečių. Patinų uodegos ilgis siekia net 120–160 cm. Sparnų plotis: 1,4–1,6 m.
Dar kitaip vadinamas indiškuoju povu. Nuo seno povai Indijoje laikomi šventaisiais paukščiais, o 1963 metais juos paskelbė nacionaliniu Indijos paukščiu ir uždraudė jų medžioklę. Povo sostas buvo didžiausias Indijos turtas, kuris buvo išpuoštas daugybe deimantų ir dar turėjęs 108 rubinus ir 116 smaragdų. Ant baldakimo buvo auksinis povas – nuo to ir kilo pavadinimas. Sostą surinkdavo bei panaudodavo tik svarbiomis progomis. Tūkstantmečius povai buvo vaizduojami mene ir ornamentuose Indijos karalių rūmuose. Povai puošė senovės Graikijos, Romos ir Indijos sodus. Pietų Azijoje mėgsta laikyti povus kaip naminius paukščius ne vien dėl jų grožio, bet ir todėl, kad jie lesa gyvates (pvz., jaunas kobras). Be to, tai labai budrūs paukščiai, turintys gerą regėjimą ir klausą. Jie savo šaižiu ir kraupiu klyksmu įspėja apie pavojų. Perėjimo metu patinas gyvena su 3–5 patelėm. Patelės kuklios išvaizdos, o patinai garsėja  savo uodega, kuri jiems užauga trečiais gyvenimo metais. Suaugusio povo vėduoklėje vidutiniškai būna apie 200 plunksnų. Iš tikrųjų viršutinės uodegos dengiamosios plunksnos yra ne uodegos, o nugaros plunksnų tęsinys. Uodegos plunksnomis jos tik pakeliamos į viršų. Povai pas mus nėra naujiena. Šie priežiūrai nereiklūs paukščiai – tikra sodybų ir parkų puošmena. Povai pagal savo gyvenimo būdą daugiau vaikštinėja nei skraido. Nakvoti mėgsta medžiuose.