Rausvaveidis agapornis

Agapornis roseicollis
Būrys PAPŪGINIAI Dėtis 4–6 kiaušiniai
Šeima PAPŪGOS Inkubacinis periodas 21–25 dienos
Gyvena 10–20 metų (vid. 15 metų) Svoris apie 50–55 g
Paplitimas pietvakarių Afrika nuo pietų Angolos iki Oranžinės upės.
Buveinė sausringose vietovėse, kalvotuose dykumų pakraščiuose, bet netoli vandens telkinių.
Minta smulkiomis sėklomis, laukinių augalų uogomis, bet jei arti yra kultūrų pasėlių, lesa ir jų sėklas, grūdus pridarydami žymios žalos. Ypatingai mėgsta neišnokusius grūdus ir sėklas.

Biologija. Rausvaveidžių agapornių patelės savotiškai krauna lizdą – jos įspraudžia į uodegos plunksnas žoles, medžio šakeles ar žievę, su tokiu kroviniu skrenda į drevę ir iškloja lizdo vidų. Lizdą drevėje krauna išimtinai patelės. Patinai ir patelės sunkiai atskiriami pagal išvaizdą. Rausvaveidžių agapornių negalima laikyti su kitais paukščiais, nes jie yra agresyvūs. Kimba į kojas, gnaibo kitas kūno vietas, gali sunkiai sužaloti. Šiuo metu yra išvesta įvairių spalvinių mutacijų: geltona, melsva, balta, gelsvai žalsva.