Žaliasparnė ara

Ara chloroptera
Būrys PAPŪGINIAI Dėtis 1–3 kiaušiniai
Šeima PAPŪGOS Perėjimo trukmė 24–25 dienos
Gyvena 30–50 metų Svoris 1250–1700 g
Paplitimas Kolumbija, Panama, Venesuela, Trinidadas, Gajana, Bolivija, Urugvajus, Andai, Argentina.
Buveinė tropiniai miškai, lapuočiai miškai, iki 450–1400 m virš jūros lygio.
Minta vaisiais, vegetatyvinėmis augalų dalimis, sėklomis, palmių riešutais, uogomis, vaisiais.

Biologija  Žaliasparnės aros yra vienos iš didžiausių papūgų! Suaugęs paukštis gali sverti iki 1 700 g, o išskėstų sparnų ilgis siekti 122 cm. Su tokiais plačiais sparnais, šios papūgos gali pasiekti net 56 km/val. greitį. Žaliasparnės aros turi nepaprastai stiprų snapą, kurio pagalba gali išsilukštenti riešutus iš labai kietų kiautų. Šios papūgos taip pat minta įvairiomis sėklomis, vaisiais, uogomis ir kitais augalais. Žaliasparnės aros nėra labai kultūringos valgytojos, daug jų lesalo iš snapo iškrenta ant žemės. Tačiau tai yra labai naudinga jų savybė, nes taip jos išnešioja ir pasėja daug įvairių augalų miško paklotėje.Tarptautinėje raudonojoje knygoje žaliasparnė ara įrašyta, kaip nekelianti susirūpinimo rūšis. Tačiau jų skaičius laukinėje gamtoje mažėja dėl buveinių nykimo ir nelegalaus gaudymo dėl maisto, plunksnų bei nelegalios prekybos.