Šalminis turakas

Tauraco corythaix
Būrys GEGUTINIAI Dėtis 1-2 kiaušiniai
Šeima TURAKINIAI Inkubacinis periodas 20-24 dienos
Gyvena Aptinkami pakrančių  zonos tropiniuose miškuose, miškais apaugusiose kalnuotose vietovėse iki 1800m virš jūros lygio, tankiuose krūmynuose. Medžių lajose juos lengviau išgirsti, nei pamatyti. Svoris 225-290 g
Paplitimas Šalminiai turakai yra Pietų Afrikos respublikos pietryčių zonos  ir Svazilando endemikai. 
Minta daugiausia vaisiais, uogomis, nedidelę raciono dalį sudaro sėklos ir įvairūs bestuburiai.

Biologija. Šalminiai turakai išties įspūdingos išvaizdos paukščiai! Ant šių paukščių galvos yra plunksnų kuokštas. Jis, kaip nuotaikos rodiklis, stovi pašiauštas, kuomet paukštis būna susijaudinęs ir guli ramiai nuleistas, kuomet paukštis būna ramus ir ilsisi. Patinai savo išvaizda  nesiskiria nuo patelių, yra nežymiai didesni.

Monogamai, sudaro pastovias poras. Lizdą krauną ir pakaitomis peri abu tėvai. Lizdas iš plonų šakelių ant platformos kraunamas 3 – 9 m aukštyje. Dėtyje būna 1 – 2 kiaušiniai. Jaunikliai išsirita po 20 – 24 dienų. Lizdą palieka po 3 savaičių, dar po kelių savaičių tampa savarankiški. Apie laukinių turakų ilgaamžiškumą žinoma nedaug, tačiau nelaisvėje jie pasirodo išskirtinai ilgaamžiai, gyvenantys lengvai išgyventi iki 30 metų ir daugiau.

Turakai savo plunksnose turi pigmento, kuriame yra vario. Tokio pigmento neturi joks kitas gyvūnas, jis būdingas tik turakams, todėl vadinamas turacinu. Dėl to paukščiui skrendant sparnuose matomi ryškiai raudonos spalvos blyksniai. Įdomu tai, kad pamerkus raudoną turako plunksną į vandenį, šis nusidažytų rausvai!