Dryžuotoji hiena

Hyaena hyaena
Būrys PLĖŠRIEJI Vada 2–4 jaunikliai
Šeima HIENINIAI Nėštumas 90 dienų
Gyvena  Svoris 27–54 kg
Paplitimas gyvena Šiaurės Afrikoje, Vakarų, Vidurio bei Mažosios Azijos dykumose, pusdykumėse ir kalnų papėdėse.
Minta įvairiais graužikais, ropliais, dvėseliena.

Iškilus grėsmei, dryžuotosios hienos pašiaušia ant kaklo ir keteros augančius karčius, taip jos atrodo žymiai didesnės ir įbaugina savo priešininkus. 

Dryžuotosios hienos sukandimas vienas iš stipriausių gyvūnijos pasaulyje. Todėl jos be vargo sutraiško kitų plėšrūnų paliktas skerdenų dalis: dantis, kaulus, kanopas ir ragus. Hienos taip pat minta įvairia dvėsena. Svarstote, kaip jos neapsinuodija ją ėsdamos? Hienų skrandžio rūgštis labai rūgšti, todėl visos pūvančios mėsos bakterijos yra sunaikinamos dar prieš joms patenkant į žarnyną!

Hienos nepelnytai yra užsitarnavusios negerą vardą. Dėl neigiamo žmonių požiūrio į šiuos gyvūnus, hienos yra nuodijamos, medžiojamos, o jų kūno dalys naudojamos netradicinėje medicinoje. Tarptautinėje raudonojoje knygoje dryžuotosios hienos įrašytos, kaip arti grėsmės esanti rūšis (angl. Near Threatened, NT). Manoma, kad šiuo metu gamtoje yra likę tik apie 5,000-10,000 suaugusių dryžuotųjų hienų individų.