Guanakas

Lama guanicoe
Būrys PORAKANOPIAI Vada 1, rečiau 2 jaunikliai
Šeima KUPRANUGARINIAI Nėštumas 345–360 d.
Gyvena 15–18 metų Svoris 90–140 kg
Paplitimas gyvena Pietų Amerikoje: Anduose, nuo Peru iki Patagonijos.
Minta žole, jaunais krūmų ir medžių lapais, žieve, sumedėjusiais augalais, vaisiais ir daržovėmis.
Statusas Tarptautinėje raudonojoje knygoje nekelia susirūpinimo.

Biologija. Guanakai paplitę pietų Amerikoje - Anduose, nuo Peru iki Patagonijos. Aukštai kalnuose trūksta ne tik deguonies, bet ir maistingo pašaro, tačiau ir tai guanakams ne problema! Guanakų skrandis sudarytas iš trijų kamerų, kurios padeda išgauti kuo daugiau maistinių medžiagų iš skurdžios augmenijos, kuria minta šie gyvūnai.Guanakai matomi ir lygumose, ir kalnuose 5000 metrų aukštyje virš jūros lygio. Jie lengvai paplito aukštikalnėse, nes jų širdis yra labai didelė – maždaug 15 proc. didesnė negu kitų panašaus dydžio gyvūnų. Guanakai taip pat turi keturis kartus daugiau raudonųjų kraujo kūnelių nei žmonės.

Vos gimę guanakų jaunikliai bando stotis ir keliauti kartu su banda, o suaugę guanakai gali išvystyti net apie 60 kilometrų per valandą greitį! Šios savybės yra būtinos šiems gyvūnams išgyventi, nes jų buveinėje beveik nėra vietos pasislėpti nuo plėšrūnų.  

Guanakų kojos turi tik po 2 pirštus, o kiekvieno narelio priekyje yra po ploną nagą. Eidami jie remiasi ne pirštų galais, o visais pirštais. 

Nors jie yra ištvermingi ir itin lengvai prisitaiko prie naujų gyvenimo sąlygų, gyvūnų pastebimai mažėja. Pagrindinė to priežastis yra ta, kad gyvūnai medžiojami dėl odos, vertingo kailio ir mėsos. Be to, guanakams tenka konkuruoti su naminiais gyvuliais. Čilėje ir Peru guanakai yra saugomi valstybės.