Liūtas

Panthera leo
Būrys PLĖŠRIEJI Vada 2-5 jaunikliai
Šeima KATINIAI Nėštumas 105–112 dienų
Gyvena virš 20 metų Svoris 180–227 kg
Paplitimas gyvena Pietų Afrikos ir Indijos stepėse, savanoje, dažniausiai šeimyninėmis grupėmis (praidais), nors sutinkami pavieniai ar gyvenantys poromis.
Minta zebrais, antilopėmis ir kitais kanopiniais gyvūnais.

Nors liūtų patelės gerokai mažesnės už patinus, būtent jos aprūpina praidą (taip vadinama kartu gyvenanti liūtų grupė) ėdesiu. Liūtai medžioja grupėmis. Dažniausiai tai daro sutemus, kadangi dėl geros regos tamsiuoju paros metu įgauna didelį pranašumą prieš savo grobį.

Liūtai per vieną kartą gali suvalgyti iki 40 kg mėsos - maždaug ketvirtadalį savo kūno svorio! Jų liežuviai padengti aštriais smaigaliukais, dar vadinamais papilomis, kurių pagalba liūtai nulaižo visus mėsos likučius nuo aukų kaulų. Įdomu ir tai, kad vandens liūtai pakankamai gauna su ėdesiu, todėl nors ir gyvena labai karštame klimate, jiems nebūtina kasdien gerti vandens.

Tarptautinėje raudonojoje knygoje liūtai įrašyti kaip pažeidžiama rūšis. Laukinėje gamtoje jų yra likę apie 23,000-39,000 suaugusių individų. Pagrindinės liūtų nykimo priežastys yra buveinių nykimas dėl žmogaus ūkinės veiklos, taip pat brakonieriavimas, nelegali prekyba šiais gyvūnais.