Manulas

Felis manul
Būrys PLĖŠRIEJI Vada 2–4, kartais net 8 jaunikliai
Šeima KATINIAI Nėštumas 66–75 dienas
Gyvena 11–12 metų Svoris 2–5 kg
Paplitimas paplitęs Centrinės Azijos dykumose ir stepėse.
Minta smulkiais gyvūnėliais – dažniausiai peliniais graužikais, gaudo paukščius ir vabzdžius.

Biologija. Kūno ilgis 50–60 cm, uodegos – 21–31 cm, svoris – 2–5 kg. Kartais skleidžia savotiškus prikimusio murkimo ar purškimo garsus.

Poruojasi metų pradžioje, rujos metu patelė ir patinas garsiai kniaukia, nėštumas trunka 66–75 dienų. Vadoje – 2–4, kartais net 8 kačiukai. Jie gimsta akli ir bejėgiai, balandžio–gegužės mėnesiais, apie 12 cm ilgio ir sveria apie 300 g. Medžioti pradeda 3–4 mėnesių amžiaus, lytiškai subręsta patelės 12, o patinai – 18 mėnesių. Gyvena 11–12 metų.

Manulų kailis - vienas tankiausių iš visų kačių šeimos atstovų. Jis padeda išgyventi atšiauriame klimate, kuriame gyvena šios katės. Keičiantis sezonams, keičiasi ir manulų kailio spalva - žiema jų kailis pilkas, o šiltuoju metų sezonu įgauna rusvą atspalvį.

Manulai yra paplitę visoje vidurinėje Azijoje, nuo vakarų Irano iki vakarų Kinijos. Manulai gali būti sutinkami aukštyje net iki 4800 m.! Šios katės yra vienišės, savo teritoriją žyminčios šlapimu ir nemėgstančios, kuomet kiti rūšies atstovai įsibrauna į jų valdas. Sutinkamas bemiškėse akmenuotose, uolėtose prieškalnėse. Užima kitų gyvūnų urvus, apsigyvena ir uolų plyšiuose.

Tarptautinėje raudonojoje knygoje manulai įrašyti, kaip nekelianti susirūpinimo rūšis. Tačiau šių gyvūnų skaičius gamtoje mažėja. Pagrindinės manulų nykimo priežastys yra susijusios su žmonių ūkine veikla – buveinių fragmentacija, kurią įtakoja gyvulininkystė, iškasenų gavyba ir kitos ūkio šakos, legali ir nelegali medžioklė, graužikų, kuriais minta manulai nuodijimo, klimato kaitos ir kitų priežasčių.