Paprastasis meškėnas

Procyon lotor
Būrys PLĖŠRIEJI Vada 2–8 jaunikliai
Šeima MEŠKĖNAI Nėštumas 65 dienos
Gyvena Svoris 5–16 kg
Paplitimas paplitęs Centrinės ir Šiaurės Amerikos paupiuose, miškuose, netoli gyvenamųjų vietovių.
Minta paukščiais, žuvimi, vandens graužikais, vaisiais. Mėgsta maistą prieš suėsdami įkišti į vandenį.

Nukritusi oro temperatūra ir sumažėjęs maisto kiekis žiema apsunkina daugelio laukinių gyvūnų gyvenimą. Tačiau paprastieji meškėnai puikiai prisitaikę įveikti šį iššūkį! Meškėnai nėra tikri žiemos miegu miegantys gyvūnai, jie gali būti aktyvūs ištisus metus. Tačiau šiltuoju metų laiku sukaupti kūno riebalai leidžia šiems gyvūnėliams ramiai miegoti net iki mėnesio laikotarpio!

Meškėnai savo letenose turi nuo keturių iki penkių kartų daugiau jutimo ląstelių nei kiti žinduoliai. Liesdami daiktą meškėnai gali puikiai įsivaizduoti liečiamą objektą net jo nematydami. Tai ypač svarbi jų savybė, kadangi meškėnai yra naktiniai gyvūnai.

Nepaisant buveinių nykimo, meškėnai yra viena iš nedaugelio rūšių, kurių populiacija išaugo didėjant žmonių populiacijai. Natūraliai meškėnai paplitę šiaurės Amerikoje. Į Europą ir kitas šalis meškėnai buvo atvežti žmonių, jie buvo auginami dėl kailio ar kaip naminiai augintiniai. Lietuvoje meškėną seniau irgi buvo galima įsigyti kaip naminį augintinį, tačiau dabar meškėnai Europoje laikomi invazine rūšimi ir juos laikyti be specialių leidimų yra draudžiama.