Rudoji lapė

Vulpes vulpes
Būrys PLĖŠRIEJI Vada 1-11 jauniklis
Šeima ŠUNINIAI Neštumas 49–58 dienos
Gyvena iki 20 metų Svoris 6–10 kg
Paplitimas gyvena Europos, Šiaurės Amerikos, Azijos, Šiaurės Afrikos miškuose ir miškingose vietose.
Minta graužikais, paukščiais, ropliais, varlėmis, vabzdžiais.

Biologija Rudosios lapės laikomos labai protingomis, nes yra nepaprastai gerai prisitaikiusios išlikti esant įvairioms sąlygoms. Dažniausiai lapės įsikuria miškingose vietovėse. Tačiau nykstant jų natūralioms buveinėms, lapės puikiai prisitaikė gyventi arti žmogaus, dideliuose miestuose. 

Rudosios lapės yra puikūs tėvai! Vienoje rudųjų lapių vadoje gali būti nuo 1 iki 11 jauniklių. Vos gimę lapiukai būna akli ir bejėgiai, šiuo laikotarpiu juos visą laiką prižiūri patelė, o patinas ją nuolat aprūpina ėdesiu. 

Nors rudosios lapės priklauso šuninių šeimai, medžioja lapės panašiau į kates. Pagrindinis lapių grobis - įvairūs graužikai. Medžiodamos juos lapės prisėlina kaip įmanoma arčiau, o tuomet šoka ant jų iš pasalų. Rudosios lapės taip pat minta paukščiais, jų kiaušiniais, ropliais, varlėmis, vabzdžiais, bet neatsisako ir vaisių, uogų ir net įvairių žolių. Miestuose prisitaikiusios gyventi lapės minta žmonių maisto likučiais, mieste sutinkamais smulkiais žinduoliais ir paukščiais.