Sibiro kalnų ožys

Capra ibex sibirica
Būrys PORAKANOPIAI Vada 1, rečiau 2 jaunikliai
Šeima DYKARAGIAI Nėštumas 6 mėnesiai
Gyvena 8–10 metų laisvėje, 12–16 metų nelaisvėje Svoris 80–100 kg patinai, 30–40 kg patelės
Paplitimas gyvena Sajano, Altajaus, Tianšanio, Pamyro kalnuose, Mongolijoje, Afganistane, Šiaurės Kinijoje, šiaurės rytų Indijoje.
Minta žole, sumedėjusiais augalais, pumpurais, lapais ir kita augmenija.
Statusas Tarptautinėje raudonojoje knygoje nekelia susirūpinimo.

Biologija. Mėgsta aukštą reljefą su nuolaidžiais šlaitais ir iškiliomis aikštelėmis. Laikosi bandomis iki 30–40 gyvūnų. Pats stambiausias iš kalnų ožių. Sveria iki 100–130 kg. Patinų ragai įspūdingo dydžio, užauga 100–148 cm. Patelių ragai užauga tik iki 37–40 cm dydžio.