Snieginis leopardas

Uncia uncia
Būrys PLĖŠRIEJI Vada 3–5 jaunikliai
Šeima KATINIAI Neštumas 90–100 dienų
Gyvena Svoris 23–45 kg
Paplitimas gyvena centrinės Azijos aukštikalnėse.
Minta įvairiais žinduoliais, dažniausiai nestambiais kanopiniais.

Snieginiai leopardai puikai prisitaikę gyventi atšiauriame klimate. Ilga uodega snieginiams leopardams ne tik padeda išlaikyti lygsvarą šokinėjant ant uolų, bet ja miegant šie gyvūnai užsidengia veidą, kad būtų šilčiau. Net sniegininių leopardų pėdutės apaugusios kailiu!
Snieginiai leopardai gyvena aukštai kalnuose, dažniausiai jie apsistoja 3,000-4,500 m. aukštyje. Tačiau yra pastebėti ir dar auksčiau kalnuose.
Skirtingai nei kitos didžiosios katės, snieginiai leopardai negali riaumoti.
Snieginiai leopardai yra gyvūnai vienišiai, kartu šiuos gyvūnus pamatyti galima tik veisimosi laikotarpiu arba kuomet patelė turi jauniklių.
Šie paslaptingi gyvūnai dar vadinami „kalnų vaiduokliais“, kadangi dėl savo sugebėjimo užsimaskuoti kalnų masyvuose yra labai retai matomi.
Snieginiai leopardai į tarptautinę raudonąją knygą įrašyti, kaip pažeidžiama rūšis. Gamtoje jų yra likę tik apie 2,710-3,386 individų. Gamtoje snieginių leopardų skaičius mažėja dėl būveinių nykimo, grobio mažėjimo, brakonieravimo, klimato kaitos ir kitų priežasčių susijusių su žmonių ūkine veikla.