Stumbras

Bison bonasus
Būrys PORAKANOPIAI Vada 1 jauniklis
Šeima DYKARAGIAI Nėštumas 9 mėnesiai
Gyvena 14–20 metų laisvėje, 19–26 metai nelaisvėje Svoris 700–1000 kg
Paplitimas Europos miškai.  Daugiausia pamiškėse, žiemą daugiau miškuose, vasarą atvirose vietose.
Minta minta lapais, jaunomis šakutėmis, žieve, žole.
Statusas Tarptautinėje raudonojoje knygoje  pažeidžiami.     Statusas Lietuvos raudonojoje knygoje atkurta.

1919 metų balandį Lenkijoje buvo nušautas paskutinis laisvėje gyvenęs lygumų stumbras. Zoologijos sodų ir privačių kolekcijų dėka, ši rūšis atkurta ir vėl gyvena laisvėje. Į Lietuvą stumbrai vėl buvo atvežti 1969 metais, o pirmieji penki stumbrai į laisvę iš aptvarų buvo paleisti 1973 metais. Stumbrai Lietuvoje vėl gyvena jau daugiau kaip 40 metų. Šiai dienai Lietuvoje laisvai ganosi apie 130 stumbrų, juos galima rasti Vidurio Lietuvos miškuose, susiskirsčiusius į kelias kintančias bandas.

Yra du stumbrų porūšiai: lyguminis ir kaukazinis.

Stumbrų bandoje vyrauja matriarchatas – bandai vadovauja patelė.