Paskelbta: 11 balandžio, 2024

Naujakurys kupranugarių ekspozicijoje

Naujakurys kupranugarių ekspozicijoje

Mieli Lietuvos zoologijos sodo lankytojai, norime pasidžiaugti, kad balandžio 5 dieną sulaukėme naujakurio kupranugarių ekspozicijoje. Šis dvikupris kupranugaris atkeliavo iš Vengrijos zoologijos sodo ir jau pratinasi prie mūsų teritorijos. Kupranugaris vardu Teve yra vienerių metų amžiaus. Įdomus faktas, kad Teve išvertus iš vengrų kalbos reiškia kupranugaris. Džiugi žinia, jog mėnesio laikotarpyje sulauksime ir patelės, kuri atvyks iš Čekijos zoologijos sodo.

Teve yra labai smalsus patinėlis, todėl zoologijos sodo komanda jau dabar rūpinasi jo užimtumu. Jam, kaip ir kitiems dvikupriams kupranugariams, pateikiamos eteriniais aliejais išpurkštos šieno kasos, kuriomis jis domisi. O ar patinka papurkštas kvapas, sužinome iš paties gyvūno: jeigu kupranugariui kvapas patinka, jis tokį užimtumą kaipmat suėda, o jeigu ne – nepasitenkinimą parodo kojos treptelėjimu. Gyvūnas yra šeriamas kombinuotu, specialiai kupranugariams sukurtu, pašaru, kartais palepinamas džiovintomis vantomis ar šviežiomis šakelėmis.

Laukiniai dvikupriai kupranugariai (Camelus ferus) paplite Mongolijoje bei nedideléje Kinijos dalyje. Ši rūšis yra viena labiausiai nykstančių pasaulyje, ji įtraukta į Tarptautinę raudonąją knygą. Jų populiacijos natūralioje gamtoje mažėja ir šiuo metu yra išlikę apie 950 individų. Pagrindinės rūšies nykimo priežastys yra buveinių nykimas, brakonieriavimas ir kryžminimasis su domestikuotais kupranugariais.

Ar žinojote, kad kupranugariai:

  • Kuprose kaupia riebalų atsargas, o tai leidžia išlikti gyvūno kūnui vėsesniam dykumos karštyje.
  • ️Turi tris akių vokus ir dvi blakstienų eiles bei geba užverti šnerves, tokiu būdu apsisaugo nuo dulkių ir smėlio.
  • Didelės ir plokščios pėdos leidžia kupranugariams vaikščioti nenugrimztant į smėlį.

Kviečiame apsilankyti: kasdien 10:00-20:00 val. (pirmadieniais nuo 11:00 val.)!

Primename, jog kupranugarių pristatymas vyksta II–VII 12:30 val. (viršutinė teritorijos dalis, šalia kupranugarių voljero).

Bilietus įsigyti galite: https://bilietai.zoosodas.lt/ arba Lietuvos zoologijos sodo kasose.

Atrask, pažink, išsaugok!