Paskelbta: 20 spalio, 2026
Lėtumas – jų gyvenimo būdas
Lėtumas – jų gyvenimo būdas
Su Tarptautine tinginių diena!
Tinginiams lėtumas yra ne tinginystė, o gyvenimo būdas, padedantis taupyti energiją. Jų medžiagų apykaita yra lėčiausia iš visų žinduolių. Didžiąją gyvenimo dalį šie Pietų Amerikos atogrąžų miškų gyventojai praleidžia medžiuose ir miega net iki 20 valandų per parą.
Šiuo metu pasaulyje gyvena 7 tinginių rūšys – 5 tripirščių ir 2 dvipirščių. Daugelis iš jų nepriskiriamos nykstančioms, tačiau tinginiams vis didesnę grėsmę kelia jų natūralių buveinių nykimas ir suskaidymas. Mažasis tinginys (Bradypus pygmaeus), gyvenantis tik nedidelėje saloje prie Panamos, priskiriamas kritiškai nykstančioms rūšims.
Lietuvos zoologijos sode su tinginių gyvenimo ypatybėmis galima susipažinti aplankius dvipirštį tinginį (Choloepus didactylus), vardu Diegas. Dieną jis dažniausiai ramiai snaudžia, o aktyvesnis tampa šėrimo metu ir vakarais. Diegas turi tvirtą nuomonę apie maistą, kuriuo jį šeria gyvūnų prižiūrėtojai: batatams, morkoms ir paprikoms – taip, o salierai… tegul keliauja ant žemės.
Užsukite į Lietuvos zoologijos sodą susipažinti su tinginių atstovu Diegu! Sutikti jį galima egzotariume esančioje drėgnųjų atogrąžų miškų erdvėje.
Lietuvos zoologijos sodas atviras kasdien nuo 10.00 iki 18.00 val. (pirmadieniais – nuo 11.00 val.). Primename, kad lankytojai į egzotariumą įleidžiami iki 17.15 val. Bilietus patogiai ir pigiau įsigykite internetu, bilietai.zoosodas.lt, arba Lietuvos zoologijos sodo kasose.
Atrask, pažink, išsaugok!