Didysis apuokas

Bubo bubo

Būrys:

Pelėdiniai

Šeima:

Pelėdiniai

Didysis apuokas – vienas įspūdingiausių Lietuvos miškų gyventojų. Ši sparnuočių rūšis yra ties išnykimo ribos ir yra įtraukta į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų sąrašą nuo 1976 metų.

Gyvena:

iki 21 m.

Sveria:

1,5-4,2 kg

Lytiškai subręsta antraisiais gyvenimo metais, o veistis pradeda – trečiaisiais. Monogamai. Lizdą dažniausiai įsirengia duobutėje ant žemės prie medžio kamieno, po eglių šakomis arba šlaite. Taip pat mėgsta užimti senus plėšriųjų paukščių lizdus. Kiaušinius deda kovo — balandžio mėnesiais. Kiaušinius deda kas 3-4 dienas. Lukštas baltas ir gruoblėtas.

Dėtis:

1-4 kiaušiniai.

Inkubacinis periodas:

34-36 dienos

Didysis apuokas — didžiausias pelėdinių būrio paukštis Lietuvoje. Jis gali sverti pustrečio kilogramo, o išskleistų sparnų plotis siekia iki dviejų metrų. Nuo aštrių jo nagų turi saugotis ne tik smulkūs paukščiai ir graužikai, bet ir lapės bei stirnų jaunikliai. Kūno viršutinė pusė pilkšvai ruda ir juodai dėmėta, apatinė – šviesesnė su išilginėmis dėmėmis. Vienas geriausiai atpažįstamų bruožų – ant paukščio galvos augantys ilgesnių plunksnų kuokštai, kitaip dar vadinami „auselėmis“. Galva masyvi. Kojos plunksnuotos iki pirštų pamatų. Snapas ir nagai juodi. Akys didelės, ryškiai oranžinės spalvos. Skrenda gana lėtai, palyginus žemai, daug neplasnodamas. Gali pasukti galvą 270 kampu į abi puses.

Didysis apuokas – vienas įspūdingiausių Lietuvos miškų gyventojų. Ši sparnuočių rūšis yra ties išnykimo ribos ir yra įtraukta į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų sąrašą nuo 1976 metų.

Gyvena:

iki 21 m.

Sveria:

1,5-4,2 kg

Lytiškai subręsta antraisiais gyvenimo metais, o veistis pradeda – trečiaisiais. Monogamai. Lizdą dažniausiai įsirengia duobutėje ant žemės prie medžio kamieno, po eglių šakomis arba šlaite. Taip pat mėgsta užimti senus plėšriųjų paukščių lizdus. Kiaušinius deda kovo — balandžio mėnesiais. Kiaušinius deda kas 3-4 dienas. Lukštas baltas ir gruoblėtas.

Dėtis:

1-4 kiaušiniai.

Inkubacinis periodas:

34-36 dienos

Didysis apuokas — didžiausias pelėdinių būrio paukštis Lietuvoje. Jis gali sverti pustrečio kilogramo, o išskleistų sparnų plotis siekia iki dviejų metrų. Nuo aštrių jo nagų turi saugotis ne tik smulkūs paukščiai ir graužikai, bet ir lapės bei stirnų jaunikliai. Kūno viršutinė pusė pilkšvai ruda ir juodai dėmėta, apatinė – šviesesnė su išilginėmis dėmėmis. Vienas geriausiai atpažįstamų bruožų – ant paukščio galvos augantys ilgesnių plunksnų kuokštai, kitaip dar vadinami „auselėmis“. Galva masyvi. Kojos plunksnuotos iki pirštų pamatų. Snapas ir nagai juodi. Akys didelės, ryškiai oranžinės spalvos. Skrenda gana lėtai, palyginus žemai, daug neplasnodamas. Gali pasukti galvą 270 kampu į abi puses.

This site is registered on wpml.org as a development site.