Manulas

Otocolobus manul

Būrys:

Plėšrieji

Šeima:

Katiniai

Manulų kailis – vienas tankiausių iš visų kačių šeimos atstovų. Jis padeda išgyventi atšiauriame klimate, kuriame gyvena šios katės. Keičiantis sezonams, keičiasi ir manulų kailio spalva – žiema jų kailis pilkas, o šiltuoju metų sezonu įgauna rusvą atspalvį.

Gyvena:

3 metus

Biologija:

sveria 2–5 kg

Poruojasi metų pradžioje, rujos metu patelė ir patinas garsiai kniaukia. Jaunikliai gimsta akli ir bejėgiai, balandžio–gegužės mėnesiais, apie 12 cm ilgio ir sveria apie 300 g. Lytiškai subręsta patelės — 12, o patinai – 18 mėn.

Vada:

2-4 jaunikliai

Nėštumas:

74–75 dienos

Ši rūšis paplitusi visoje Centrinėje Azijoje, nuo vakarų Irano iki vakarų Kinijos. Šios katės yra vienišės, savo teritoriją žyminčios šlapimu ir nemėgstančios, kuomet kiti rūšies atstovai įsibrauna į jų valdas.

 

Sutinkamas bemiškėse akmenuotose, uolėtose prieškalnėse. Užima kitų gyvūnų urvus, apsigyvena ir uolų plyšiuose. Minta smulkiais gyvūnėliais – dažniausiai peliniais graužikais, gaudo paukščius ir vabzdžius.

Manulų kailis – vienas tankiausių iš visų kačių šeimos atstovų. Jis padeda išgyventi atšiauriame klimate, kuriame gyvena šios katės. Keičiantis sezonams, keičiasi ir manulų kailio spalva – žiema jų kailis pilkas, o šiltuoju metų sezonu įgauna rusvą atspalvį.

Gyvena:

3 metus

Biologija:

sveria 2–5 kg

Poruojasi metų pradžioje, rujos metu patelė ir patinas garsiai kniaukia. Jaunikliai gimsta akli ir bejėgiai, balandžio–gegužės mėnesiais, apie 12 cm ilgio ir sveria apie 300 g. Lytiškai subręsta patelės — 12, o patinai – 18 mėn.

Vada:

2-4 jaunikliai

Nėštumas:

74–75 dienos

Ši rūšis paplitusi visoje Centrinėje Azijoje, nuo vakarų Irano iki vakarų Kinijos. Šios katės yra vienišės, savo teritoriją žyminčios šlapimu ir nemėgstančios, kuomet kiti rūšies atstovai įsibrauna į jų valdas.

 

Sutinkamas bemiškėse akmenuotose, uolėtose prieškalnėse. Užima kitų gyvūnų urvus, apsigyvena ir uolų plyšiuose. Minta smulkiais gyvūnėliais – dažniausiai peliniais graužikais, gaudo paukščius ir vabzdžius.

This site is registered on wpml.org as a development site.