Perukinės tamarinos lengvai atpažįstamos iš išskirtinio balto „peruko“ formos kuodo ant galvos. Beždžionėlės gyvena 1-19 individų grupėmis, grupei vadovauja dominuojanti pora. Tamarinos agresyviai gina savo teritoriją, ją žymi kvapiomis medžiagomis, o susidūrę su kitomis grupėmis, demonstruoja atgrasias kūno pozas. Jos aktyvios dieną, daugiausia laiko praleidžia ieškodamos vabzdžių, vaisių ir medžių sakų. Gyvena tik Kolumbijos atogrąžų miškuose.
Perukininė tamarina
Saguinus oedipus
Būrys:
Primatai
Šeima:
Kabiauodegės beždžionės
Gyvena:
12-14 metų (gamtoje) / 15-24 metus (prižiūrima).
Dydis:
Svoris: 410-450 g. Kūno ilgis: 50-54 cm.
Dauginasi tik dominuojanti pora, o kiti grupės nariai to daryti negali, tačiau padeda auginti jauniklius. Šis elgesys retas tarp primatų, bet jis užtikrina, kad daugelis jauniklių bus apsaugoti nuo plėšrūnų ar kitų individų. Patelės lytiškai subręsta 18, o patinai 24 mėnesių. Patelės rujoja kas 15 dienų, vaikingumas trunka apie 4,5 mėnesio. Jaunikliai gimsta dažniausiai du kartus per metus, sausio-birželio mėnesiais.
Vada:
1-2 jaunikliai.
Vaikingumas:
130-140 dienų.
Perukinės tamarinos –viena sparčiausiai nykstančių primatų rūšių pasaulyje. Šiuo metu rūšis įtraukta į Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) nykstančių rūšių sąrašą, kuriame nurodyta, kad šio taksono būklė yra grėsmingai kritiška. Jų buveinės nyksta dėl spartaus miškų kirtimo, žemės ūkio plėtros ir urbanizacijos.
Perukinės tamarinos lengvai atpažįstamos iš išskirtinio balto „peruko“ formos kuodo ant galvos. Beždžionėlės gyvena 1-19 individų grupėmis, grupei vadovauja dominuojanti pora. Tamarinos agresyviai gina savo teritoriją, ją žymi kvapiomis medžiagomis, o susidūrę su kitomis grupėmis, demonstruoja atgrasias kūno pozas. Jos aktyvios dieną, daugiausia laiko praleidžia ieškodamos vabzdžių, vaisių ir medžių sakų. Gyvena tik Kolumbijos atogrąžų miškuose.
Gyvena:
12-14 metų (gamtoje) / 15-24 metus (prižiūrima).
Dydis:
Svoris: 410-450 g. Kūno ilgis: 50-54 cm.
Dauginasi tik dominuojanti pora, o kiti grupės nariai to daryti negali, tačiau padeda auginti jauniklius. Šis elgesys retas tarp primatų, bet jis užtikrina, kad daugelis jauniklių bus apsaugoti nuo plėšrūnų ar kitų individų. Patelės lytiškai subręsta 18, o patinai 24 mėnesių. Patelės rujoja kas 15 dienų, vaikingumas trunka apie 4,5 mėnesio. Jaunikliai gimsta dažniausiai du kartus per metus, sausio-birželio mėnesiais.
Vada:
1-2 jaunikliai.
Vaikingumas:
130-140 dienų.
Perukinės tamarinos –viena sparčiausiai nykstančių primatų rūšių pasaulyje. Šiuo metu rūšis įtraukta į Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos (IUCN) nykstančių rūšių sąrašą, kuriame nurodyta, kad šio taksono būklė yra grėsmingai kritiška. Jų buveinės nyksta dėl spartaus miškų kirtimo, žemės ūkio plėtros ir urbanizacijos.