Rausvasis pelikanas

Pelecanus onocrotalus
Būrys IRKLAKOJINIAI PAUKŠČIAI Dėtis 2–4 kiaušiniai
Šeima PELIKANINIAI Perėjimo trukmė 29–30 dienų
Gyvena iki 51 metų Svoris patinas – 9–15 kg, patelė – 5–9 kg
Paplitimas Juodosios, Azovo, Kaspijos jūrų pakrantės upių deltos, Vidurinės Azijos, Kazachstano ir Vakarų Sibiro ežerai. Pietinė ir ekvatorinė Afrika.
Buveinė ramios, seklios jūrų įlankos ir upių deltos, apaugusios nendrėmis, švendrais ir meldais.
Minta įvairia žuvimi (per dieną gali sulesti iki 1,5 kg).

Biologija. Ši rūšis Lietuvos zoologijos sode gyvena nuo 1979-jų metų. Rausvasis pelikanas paplitęs Juodosios, Azovo, Kaspijos jūrų pakrantėse ir upių deltose, kai kuriuose Vidurinės Azijos, Kazachstano ir Vakarų Sibiro ežeruose. Taip pat gyvena pietinėje ir ekvatorinėje Afrikoje. Žiemoja Afrikoje, Indijoje. Pavieniai paukščiai ir jų būriai iš pietinių kraštų kartais nuskrenda toli į šiaurę ir tuomet aptinkami Baltijos šalyse. Tai dideli paukščiai, sveriantys iki 15 kg. Jie gerai skraido ir gali sklandyti. Skrisdamas pelikanas, panašiai kaip garniai, suriečia kaklą ir pritraukia snapą. Jų snapas pritaikytas gaudyti žuvims – jis ilgas ir plokščias, o antsnapio gale yra kabliukas, posnapio abi pusės jungiasi smarkiai išsitempiančia plika oda. Pagrindinis pelikanų maistas yra įvairios žuvys. Tai puikūs žvejai. Išsirikiavę pusračiu jūros įlankoje ar upės žiotyse varo žuvis į seklumą ir čia jas žvejoja. Per dieną jų vienas paukštis gali sulesti apie 1,5 kg.

Poras pelikanai sudaro visam gyvenimui. Peri įvairaus dydžio kolonijomis. Jų lizdai – tai didžiuliai ~ 1,8 m pločio statiniai, sukrauti iš sausų nendrių, švendrų ir meldų. Deda 2–4 baltai rusvus kiaušinius, kuriuos pasikeisdami peri patinas ir patelė 29–30 dienų.

Mūsų laikomų paukščių veisimosi periodas prasideda lapkričio mėnesi, kai sukeliame juos į žiemojimo patalpą. Tada jų rausvas plunksnų apdaras tampa dar ryškesnis. Pirmą jauniklį zoologijos sodo pelikanai sėkmingai išaugino 2005-tais metais. Nuo tada, beveik kiekvienais metais išauginama 1–2 jaunikliai, kurie išvyksta į kitus zoologijos sodus.

Žinoma, kad nelaisvėje pelikanai gali išgyventi iki penkiasdešimties metų.