Mėlynliežuvis gigantinis scinkas

Tiliqua gigas
Būrys  ŽVYNIAROPLIAI                                   Kiaušinių skaičius 2–6  vnt.
Šeima SCINKINIAI Inkubacijos trukmė ~ 120 parų
Gyvena 15–20 metų Ilgis ~ 50 cm
Paplitimas Naujojoje Gvinėjoje, aplinkinėse salose.
Minta vabzdžiais, moliuskais, paukščių kiaušiniais, vaisiais.

Scinkai aktyvūs dienos metu ir praleidžia didžiąją dienos dalį ieškodami maisto. Kuomet plėšrūnai grasina šiems driežams, jie išsipučia, kad atrodytų didesni. Tuo pačiu metu jie išsižioja, šnypščia ir iškiša savo ryškiai mėlyną liežuvį. Netikėtas spalvų blyksnis gali nustebinti ir sutrikdyti užpuoliką pakankamai ilgai, kad scinkas galėtų pabėgti.

Mėlynliežuvis gigantinis scinkas gyvena sausringose pievose ir miškuose. Trumpos šių driežų kojos neleidžia jiems lengvai laipioti medžiais, dėl to daugiausia laiko jie praleidžia ant žemės pasislėpę po krūmais arba savo pačių išraustuose urveliuose.

Skirtingai nei daugelis roplių, mėlynliežuviai scinkai nededa kiaušinių, o veda gyvus jauniklius. Patelė atsiveda 2-6 jauniklių. Po kelių savaičių priežiūros, jaunikliai išsiskirsto ieškodami pašaro. Jaunikliai pilnai subręsta apie trečius savo gyvenimo metus.