Snieginis ožys

Oreamnos americanus
Būrys PORAKANOPIAI Vada 1–3 jaunikliai
Šeima DYKARAGIAI Nėštumas 5 mėnesiai
Gyvena 12–15 metų laisvėje, 16–20 metų nelaisvėje Svoris 57–82 kg
Paplitimas Šiaurės Amerikos kalnuose.
Minta žole, sumedėjusiais augalais, samanomis, kerpėmis ir kita augmenija.
Statusas Tarptautinėje raudonojoje knygoje nekelia susirūpinimo.

Biologija. Tai nuostabūs šuolininkai, galintys įveikti labai stačius kalnus. Šoka žemyn 6–7 m nuo vieno skardžio ant kito. Ožkos kasa ~5 cm gylio lovas, kuriose ilsisi ir voliojasi, valydamos kailius nuo parazitų. 

Snieginių ožių racioną paprastai sudaro žolės, sumedėję augalai, samanos, kerpės, žoliniai augalai ir kita augmenija. Didžiąją vandens dalį šie gyvūnai gauna kartu su pašaru ir valgydami sniegą. Pavasarį šie ožiai susirenka prie druskų telkinių ir ten laižo uolienas, kuriuose gausu mineralų.

Snieginiai ožiai paplitę šiaurės Amerikoje ir yra sutinkami net iki 4 kilometrų aukštyje. Keičiantis sezonams snieginiai ožiai apsistoja skirtinguose kalnų aukščiuose. Gyvenimas aukštikalnėse padeda snieginiams ožiams apsisaugoti nuo plėšrūnų. Kelių dienų jaunikliai jau seka iš paskos savo mamoms stačiais kalnų šlaitais.

Snieginiai ožiai padengti labai tankiu sniego baltumo kailiu. Jis ne tik apsaugo šiuos gyvūnus nuo atšiauraus klimato, bet ir padeda tapti nematomiems sniegynuose. Kailio keitimo periodu ožkos kasosi į medžius ir uolas, taip palikdamos vilną. Senovėje indėnai surinkdavo šią vilną ir ją panaudodavo.