Juodagalvis kapucinas

Cebus apella
Būrys PRIMATAI Vada 1 jauniklis
Šeima KABIAUODEGĖS BEŽDŽIONĖS Nėštumas apie 180 dienų
Gyvena iki 40 metų Svoris 2–4 kg
Paplitimas gyvena šiaurės rytų Brazilijos kalnuotose, miškingose srityse.
Minta minta vabzdžiais, vaisiais, nelaisvėje – visaėdžiai.

Biologija. Gyvena grupėmis po 10–30 individų šiaurės rytų Brazilijos kalnuotose, miškingose srityse. Išskirtinai medžiuose gyvenantys gyvūnai, žemėn nulipa tik atsigerti.

Nėštumas – apie 180 dienų. Gimsta vienas jauniklis. Dvynukai labai reti. Pirmą savaitę po gimimo patelė vaiką nešiojasi ant krūtinės, labai juo rūpinasi.

Juodagalviai kapucinai sveria apie 2–4 kilogramų. Gyvendami gamtoje minta vabzdžiais, vaisiais, o nelaisvėje yra visaėdžiai. Gyvena net iki 40 metų. Šie gyvūnai geba parodyti įvarias mimikas, pavyzdžiui, kilnoja antakius ar šiepia dantis, todėl nesunku pastebėti, kada jie domisi ir smalsauja, o kada pyksta.