Kukutis

Upupa epops
Būrys ŽALVARNINIAI  Dėtis 6-8 kiaušiniai
Šeima KUKUTINIAI Inkubacinis periodas 17 dienų
Gyvena -pušynuose, mišriuose pušų medynuose ar lapuočių miškuose Svoris 45-90 g
Paplitimas Europoje, Azijoje ir Afrikoje, šeimoje  tik viena rūšis. Žiemoja Afrikoje ir pietinėje Azijoje. 
Minta Grambuoliais, mėšlavabaliais, duobkasiais ir jų lervomis, vorais, moliuskais.

Lietuvoje aptinkamas visame krašte, bet negausus. Nevengia pamiškių, gyvenviečių, pavienių sodybų kaimynystės. Gyvena pušynuose, mišriuose pušų medynuose ar lapuočių miškuose. Šiam paukščiui reikalingi atviri miško plotai ir drevėti medžiai. Peri tiek dideliuose miškuose, laukymių, kirtaviečių pievų pakraščiuose, tiek mažuose gojuose, pavieniuose medžiuose.

Nuo kitų paukščių išsiskiria dideliu spalvotu kuoduku. Normalios būsenos ir skrendant jis esti suglaustas. Snapas neįprastai ilgas, plonas, lenktas. Maisto ieško ganyklose, pievose, arimuose. Minta grambuoliais, mėšlavabaliais, duobkasiais ir jų lervomis, vorais, moliuskais. Juos ilgus snapu iškapsto iš purios žemės, urvelių.

Kiaušinius deda išpuvusiuose medžiuose, drevėse, varnėnų inkiluose, genių paliktuose uoksuose, pastatų plyšiuose, pusiau atvirose pastogėse, malkų rietuvėse. Dėtyje 6-8 gelsvai rusvi kiaušiniai. Peri apie 17 dienų. Lizde išbūna 3-4 savaites. Pajutę pavojų ar gindamiesi kukučiai švirkščia skystas išmatas.