Šinšila

Chinchilla
Būrys  GRAUŽIKAI                               Jauniklių skaičius 1–3, retai 6 jaunikliai
Šeima ŠINŠILINIAI Nėštumo trukmė 110–115 dienų
Gyvena  Svoris patelės sveria 450–700 g, patinėliai – 400–500 g
Paplitimas Pietų Amerikoje – Andų kalnų šlaituose, Peru ir Čilėje.
Minta Šinšilos – žolėdžiai gyvūnai. Jų mitybos racioną sudaro tik augalinės kilmės maistas. Gamtoje minta medžių šaknimis, žieve bei žole. Labai svarbi raciono dalis – sausa žolė. Šinšilos mėgsta šviežius ar sudžiūvusius vaisius, daržoves, uogas, įvairių augalų sėklas. Kadangi šinšilų dantys auga visą gyvenimą, jiems šlifuoti svarbu medžių šakelės.

Biologija. Šinšilos suėda labai mažai – 30–50 g per dieną. Jos visiškai nereiklios pašarui. Šinšilos lytiškai subręsta 7–8 mėn. amžiaus. Jaunikliai gimsta su kailiu, matantys ir vikrūs, sveria apie 60 g. Jaunikliai atjunkomi 6–8 savaičių. Natūralioje buveinėje šinšilos beveik išnaikintos, todėl šie gyvūnai įtraukti į Tarptautinę raudonąją knygą. Dažnai šinšila vadinama „kalnų triušiu“ arba „kalnų vovere“.  Šie gyvūnėliai išgarsėjo savo nuostabaus tankaus kailio dėka: iš vieno plauko svogūnėlio auga iki 40 plaukelių. Ir to paties kailio dėka šinšilos atsidūrė prie išnykimo ribos.